Onze geschiedenis

Barneveld

Brouwerij Heer en Meester is in 2015 in Barneveld opgericht door Wilbert Boon en Bernard Bennink en is ontstaan zoals veel brouwerijen zijn ontstaan: met pannen op het gasfornuis. Het starten van een eigen brouwerij was een ludiek idee: hoe leuk zou het zijn om in je stamkroeg je eigen bier te kunnen drinken? Na enkele jaren was deze droom lokaal verwezenlijkt en werd een punt van bezinning bereikt. Het moment van opschalen of afbreken was aangebroken.
In deze zelfde periode, ergens in 2018, ontstaat tijdens een personeelsbijeenkomst van een Limburgs bedrijf het idee bij een aantal collega’s om zelf bier te gaan brouwen. Wat heb je daar zoal voor nodig, behalve enthousiasme en enig verstand van bier brouwen? Het antwoord ligt voor de hand: een locatie, startkapitaal, brouwapparatuur en ingrediënten.

Susteren

Een locatie is relatief snel gevonden: een van de collega’s komt van een boerderij in Susteren en die wordt al een aantal jaar niet meer voor de veehouderij gebruikt. De stallen zijn beschikbaar, maar dienen uiteraard wel opgeknapt te worden. Op termijn zouden de natuurlijke ingrediënten op de aanliggende akkers verbouwd kunnen worden. En wat betreft het bestemmingsplan komen lokale, ambachtelijke initiatieven zoals een microbrouwerij in aanmerking als nevenactiviteit voor de verwerking van eigen agrarische producten.
In de loop van 2018 komen Wilbert en Bernard enerzijds en deze Limburgse bier-enthousiastelingen anderzijds met elkaar in contact en worden afspraken gemaakt over het verhuizen van brouwerij Heer en Meester naar Susteren in het Land van Swentibold en de overname van alle apparatuur, het merk, de recepten en resterende ingrediënten. Zo krijg brouwerij Heer en Meester begin 2019 zeven nieuwe eigenaren en begint een nieuw hoofdstuk van het avontuur.
Verbouwen en organiseren
Het jaar 2019 staat vooral in het teken van het verbouwen van een stal in de oud-veehouderij te Susteren tot een professionele bierbouwerij, het aanvragen van alle benodigde vergunningen en het uitproberen, aanpassen en toevoegen van recepten.
Heer en Meester staat nog altijd voor het brouwen van unieke lokale kwaliteitsbieren. Zoals wij zelf zeggen: “Wij maken geen bier dat er al is, wij maken bier dat wij goed vinden”. De Amerikanen hangen de term craft beer aan ons type bier en onze brouwerij: klein, onafhankelijk, traditioneel, puur. Wij hangen er nog liever de term slow beer aan: bier dat niet, zoals door zoveel brouwerijen, snel wordt gebrouwen, volledig wordt gefilterd en met allerlei kunstmatige toevoegen op smaak wordt gehouden. Maar bier waarvan alle ingrediënten natuurlijk zijn, waar uren van brouwen en weken van gisting en nagisting bij horen en dat aan zijn smaak komt door veel ingrediënten te gebruiken.

Bier brouwen

In 2020 komt de bierproductie bij Heer en Meester weer langzaamaan op gang. Alle vergunningen zijn rond en we starten met een brouwplanning met een cyclus van 3 weken. Een cyclus bestaat uit een dag waarop 1 batch speciaalbier van 200 liter wordt gebrouwen en de batch van de vorige cyclus wordt gebotteld en geëtiketteerd. De gebrouwen batch gaat vervolgens 3 weken in de gisttank, waarna de cyclus zich herhaalt.
Tussendoor is de brouwerij beschikbaar voor huurbrouwers die van de brouwapparatuur gebruik willen maken om hun eigen bier te brouwen.